Wedstrijdinformatie

Een goede voorbereiding is ook hierbij het halve werk.

Uiteraard draait het bij deze afdeling, naast het plezier, om het trainen voor wedstrijden. Voor het meedoen aan een wedstrijd komt wel het een en ander kijken, een goede voorbereiding is ook hierbij het halve werk.

Bij de meeste wedstrijden zijn medailles te winnen en toch is dit niet het hoofddoel van het wedstrijdzwemmen. Iedere wedstrijd weer probeer je je eigen persoonlijke records op een bepaalde afstand te verbeteren of zwem je een nieuwe slag of langere afstand. Op die manier ontwikkel je jezelf in de zwemsport. Daarnaast doen we als vereniging mee aan een aantal competities waarbij we als gehele ploeg een zo goed mogelijk resultaat in punten moeten halen. Ook bij deelname aan een estafette zwem je niet alleen voor je zelf maar telt de samenwerking en het teamresultaat.

Officials

Een zwemwedstrijd kan natuurlijk niet gezwommen worden zonder officials.

Voor een thuiswedstrijd in ons 6 banen wedstrijd bad betekent dit dat er 20 tot 25 vrijwilligers als tijdwaarnemer (TW), starter, kamprechter, jurysecretaris of scheidsrechter langs het bad staan. Meestal betreft het hier ouders van zwemmers die op deze manier hun steentje bijdragen aan de sport van hun zoon of dochter. Het voordeel is dat je niet de hele wedstrijd op de tribune zit maar zelf ook actief bij de prestaties en wedstrijd betrokken bent. Daarom is het ook de regel dat iedere zwemmer een ouder moet hebben die de TW cursus doet.

Als KNZB-official begin je in de functie van tijdwaarnemer, hiervoor volg je een cursus van 4 avonden waarbij alles wordt uitgelegd over de wedstrijden en bijvoorbeeld de verschillende zwemslagen. Je komt dus niet zomaar onvoorbereid aan de badrand te staan en bovendien krijg je hierdoor een goed inzicht in de zwemsport. Vind je het leuk, dan kun je na een paar jaar de cursus volgen voor bijvoorbeeld starter of kamprechter.

Voor meer informatie kun je terecht bij de ZC.

De coördinatie van de officials bij De LingePCG wordt gedaan door Dieneke Knikker (zwemofficials@delingepcg.nl).